I det här programmet pratar vi om källmaterial, sanningar och myter kring livet i Norden under sen järnålder, den period som brukar kallas "vikingatiden". Hur bodde vikingarna, vad åt de, vilka gudar trodde de på? Och hur mycket kan man egentligen veta om hur man levde för tusen år sedan?
Programmet har två delar: Först pratar vi om källmaterial, arkeologi och fynd, och vilka spår man har hittat av vikingatiden i Kristianstadtrakten. Kanske har man träffat på spännande fynd nära er skola?
Därefter förflyttar vi oss till utställningen "Vikingaliv hos Halvdan och Meia", som gestaltar hur en liten by på vikingatiden kan ha sett ut - fast i miniformat. Utställningen bygger på barnböckerna om Halvdan Viking och Meia, skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem. När vi har tittat på utställningen en stund tillsammans får eleverna självklart lov att utforska den på egen hand!
Missade du att boka Vikingaliv innan Kulturnyckeln stängde bokningen? Ta kontakt direkt med Regionmuseet genom att ringa 044-620 19 06 (tis-fre kl 8-11) så hjälper de dig att hitta en tid.
Förslag på förberedelser och efterarbete:
Om tid och möjlighet finns kan klassen tillsammans läsa en (eller flera) av böckerna om Halvdan och Meia och diskutera vilken bild de ger av vikingatiden. I kolumnen här till höger finns också en lärarhandledning med förslag på diskussionsfrågor och uppgifter kopplade till böckerna.
Kopplingar till kursplanen i historia för årskurs 4-6:
- Nordens kulturmöten med andra delar av världen genom vikingars resor och medeltidens handelssystem.
- Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar.
- Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tidsperioden.
- Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd, texter, muntliga berättelser och digitalt material, och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna.
- Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur vikingar framställs i populärkulturen.