CODA

  • Film & foto

Ruby är den enda hörande medlemmen i en döv familj – en CODA, ett barn till döva föräldrar (Children Of Deaf Adults). Hennes liv kretsar kring att fungera som tolk för sina föräldrar och arbeta på familjens fiskebåt varje dag före skolan. Tills den dagen hon går med i skolans kör och upptäcker att hon älskar att sjunga. Plötsligt känner Ruby sig sliten mellan de skyldigheter hon känner för sin familj och strävan efter sina egna drömmar. Filmen är vald i samarbete med kulturombud och en referensgrupp från Fröknegårdskolan.

Här får eleverna möjlighet att uppleva kulturlivet och dess institutioner genom att uppleva film på en biograf. Filmen kan kopplas till centralt innehåll för svenska med möjligheten att diskutera svenska teckenspråket och Sveriges nationella minoritetsspråk. Vi vill särskilt lyfta möjligheten att genom filmen ge elever möjlighet att reflektera kring likheter och olikheter i sina egna liv. Elever med annat modersmål än svenska kan bära på liknande erfarenheter av att översätta samhället och språket för sina föräldrar. Alla elever får möjlighet att reflektera kring sina möjligheter att forma sina egna liv. Det finns också möjlighet för dig som lärare att tillsammans med dina elever reflektera över olika yrken kopplad till filmskapande till exempel att man kan utbilda sig till skådespelare, regissör, filmare, klippare, scenograf, kostymör eller manusförfattare.

CODA har vunnit inte mindre än tre Oscarstatyetter, Bästa film, Bästa manliga biroll (Tony Kotsur) och Bästa manus efter förlaga (CODA är baserad på den franska filmen La Famille Bélier från 2014). Med priset för bästa manliga biroll skrev CODA Oscarshistoria i och med utmärkelsen blev Troy Kotsur, som spelar pappan, den första döva manliga skådespelaren att vinna en Oscar någonsin. Bland skådespelarna i filmen hittar vi också en tidigare Oscarsvinnare, Marlee Matlin, som spelar mamman, vann 1987 en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Bortom alla ord och var då den första döva kvinnan att vinna en Oscar. CODA utmärker sig, från sin förlaga La Famille Bélier, genom att de skådespelare som spelar döva också är döva.

Tips på förberedelse

  • Boka buss i god tid. 
  • Notera tid och plats för ert biobesök. 
  • Notera att eleverna inte får ta med saker att äta eller dricka till bion. Det kommer inte gå att handla på plats. 
  • Ta del av våra tips som ligger på den här sidan. I detta fall finns affisch, bilder och trailer. Det finns också en handledningsmaterial kring minoritetsspråken (målgrupp högstadiet) från Institutet för språk och folkminnen
  • Förbered eleverna genom att diskutera upplevelsen. Se gärna trailern tillsammans, berätta om vad ni ska se för typ av film och berätta om handlingen. 
  • Till programmet erbjuds ett efterarbete med en filmpedagog som besöker er skola i samband med biobesöket. Om ni bokar CODA tilldelas ni en tid med filmpedagog av Kulturhuset Barbacka. Det behöver inte bokas separat
  • Informera samtliga berörda kollegor om ert besök och tipsa om att ta del av förberedelserna. 
  • Informera vårdnadshavarna genom till exempel nyhetsbrev.
  • Fundera på hur ni kan förstärka elevernas upplevelse i er verksamhet utifrån era strategier för framgångsrik undervisning. Att delta i Kulturnyckelns arrangemang är en viktig del av skolans kompensatoriska uppdrag kring kultur.