Jag kan dansa!

  • Dans
  • Rörelse


I programmet Jag kan dansa! får eleverna hitta vägen till dans med kropp och rörelser. Genom olika rörelsesätt utforskar vi riktningar, nivåer, rytm och känslor både enskilt och tillsammans. Eleverna får uppleva att rörelser kan vara dans som kan utveckla kroppsliga förmåga, skapande förmåga och självkänsla.

Genom programmet får eleverna vara närvarande i sina kroppar och utforska tillit att vara den de är. De får utmana rörelser och tankar genom kreativitet och träna i att utåt kommunicera och samspela med sina medmänniskor. Du som pedagog får möjlighet att uppleva varje elev utifrån deras olika individuella förmågor. Fokus ligger här på en process där många elever får möjlighet att visa styrkor som ofta inte kommer fram i en vanlig lärmiljö. Här uppmuntras till möjlighet att se att kreativ dans är alternativ till och variation av arbets- och inlärningssätt.

Lgr 22 - Skolans uppdrag: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska främja elevernas harmoniska utveckling. Detta ska åstadkommas genom en varierad och balanserad sammansättning av innehåll och arbetsformer.


Tips på förberedelse

  • Danspedagog Jessica Ström kommer att kontakta ansvarig lärare före besöket och kommer att ge instruktioner om hur ni kan förbereda både eleverna och lokalen. Exempel på förberedelse kan vara att samtala om vilka rörelsebegrepp eleverna kan som de kan koppla till dans. Prova att dansa med hela kroppen kontrasterna snabbt eller långsamt.
  • Om du som bokar är kulturombud ber vi dig att vara noggrann med att lägga rätt lärare som kontakt för varje bokning. 
  • Tänk på att danspedagogen är en extern besökare som inte hittar på er skola eller känner era elever. Var noga med att någon möter upp och visar till rätta i god tid. Se till att någon lärare finns med i klassrummet hela passet och som har huvudansvaret för eleverna under passet. Detta är extra viktigt i händelse av ut- eller inrymning då vår pedagog inte känner till era rutiner. 
  • Om pedagogen befinner sig på er skola hela dagen, bjud gärna på kaffe och informera om möjligheter att få eller köpa lunch.


Viktig information när du ska göra din bokning

  1. Boka in din klass enligt schemat nedan.
  2. Skolor med två klasser bokar 2 tider på samma dag.
  3. Skolor med en klass och är geografiskt i närheten av annan skola bokar in er på samma dag.
  4. Integrerade klasser som F-1 kan boka in hela klassen även om danstillfället är skapat för åk 1.
  5. Tid och dag kan justeras om tillgänglighet finns i schemat för hänsyn till rast, idrottslektion mm. Mejla för dialog till danspedagog – jessica.strom@kristianstad.se
  6. Plats är skolans idrottshall. Mejla för dialog till danspedagog jessica.strom@kristianstad.se
  7. Vecka 38 och 39 kan danstillfället bokas att utövas på Kulturhuset Barbacka i samband med elevernas upplevelse - dansföreställningen Reflex.
     Bokat danstillfälle på Barbacka ersätter danstillfället i skolan.


Nedan ser du vilken VECKA din skola har blivit tilldelad:

Vecka 36 (5-7 september) SPÄNGER, VITTSKÖVLE, EVERÖD, DEGEBERGA

Vecka 37 (12-14 september) TOLLARP, AXONA, LINDERÖD, RICKARUM

Vecka 38 (19, 22 september) Alla skolor. Först till kvarn. Kulturhuset Barbacka

Vecka 39 (26-29 september) Alla skolor. Först till kvarn. Kulturhuset Barbacka

Vecka 41 (10-12 oktober)  VILLA, SÅNNA, SÅNNA MONTESSORI

Vecka 42 (16, 20 oktober) FJÄLKINGE, KIABY

Vecka 43 (24-26 oktober) YNGSJÖ, TROLLE, VIBY, RINKABY

Vecka 45 (7-9 november) LINGENÄS, FRÖKNEGÅRD

Vecka 46 (14-15, 17 november) ÖNNESTAD, FÄRLÖV, KÖPINGE

Vecka 47 (21-24 november) ÖLLSJÖ, VÄ, HAMMAR

Vecka 48 (28-30 november) ÖSTERÖV, ANTON BLEKEDAMM, MONTESSORI MONDIAL

Vecka 49 (5-7 december) PARK, CENTRAL, KULLTORP

Vecka 50 (11-12, 15 december) HELGEDAL, SLÄTTÄNG, ANTON ÖSTERÄNG