Kattberget - ett sagodrama


För barn födda 2019, 2020 och 2021


Sagodrama är en form av berättande och upplevelse där sagan är i fokus och där drama och lek används som verktyg. Här får barnen utforska sagans värld genom lek och fantasi. Tillsammans med en dramapedagog går barngruppen in i sagan och genom att gestalta olika roller utforskas sagans förtrollade värld. Hur låter och rör sig sagans berättare? Vad händer om du blir förtrollad av att stiga in i sagan? Hur låter regnet när det faller genom träden? Det är bara fantasin som sätter gränserna för vart berättelsen om Kattberget.

Upplevelsen som helhet ger barngruppen och pedagogerna ett dramapedagogiskt förhållningssätt där vi utifrån barnen upplever, skapar och reflekterar över sagan. Genom drama arbetar vi med socialt samspel, utforskande, iakttagande och att genom det egna skapandet får barnen undersöka möjligheterna för fantasi, kreativitet och sceniskt gestaltande. 

Programmet kan kopplas till Lpfö 18 genom Förskolans uppdrag under Kommunikation och skapande som lyfter att barnen ska få möjlighet att utforska, reflektera kring och beskriva sin omvärld. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. /…/ På så sätt är skapande både ett innehåll och en metod i förskolan för att främja barnens utveckling och lärande.
 

Under Omsorg, utveckling och lärande kan lyftas att Förskolan ska stimulera barnens kreativitet, nyfikenhet och självkänsla. Barnen ska få möjlighet att förundras och utveckla sin förmåga att utforska, kommunicera och reflektera. Utbildningen ska stimulera barnen till att ta initiativ och ansvar samt ge dem möjlighet att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Utbildningen ska uppmuntra och utmana barnen att pröva sina egna och andras idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling.
 

Sagodrama utgår från alla barns individuella förmågor oavsett funktionsförutsättning.

  

Viktig information inför bokning

Detta arrangemang bokas för barn födda 2019-2021. När du gör en bokning så skickas en bokningsförfrågan. Du kommer sedan att få en tid manuellt tilldelad och därefter skickas en bokningsbekräftelse till din mailadress. Förvänta dig din bekräftelse först efter den 2 september. Din bekräftelse kommer att vara uppdaterad (ändrad) med datum, tid och barnantal - läs den noga. Är ni fler än 25 barn kommer ni att delas upp på flera bokningar och du får då flera bekräftelser. Spelperiod höst 2024 och vår 2025 (några tillfällen). Vid frågor - kontakta erna.bolin@kristianstad.se .

Viktig information inför arrangemanget

  • Dramapedagog Lottie kommer att ta kontakt inför sitt besök. Informera henne då om det finns något hon behöver känna till. Finns det något barn som använder rullstol, eventuella andra behov som kan vara bra för Lottie att förbereda sig på. 
  • Ta del av våra tips som finns under bilagor till höger. Förbered dig, dina kollegor och barnen på att detta inte är en föreställning utan ett pedagogiskt dramaprogram där ni och barnen är med och skapar sagan tillsammans med dramapedagogen.
  • Informera samtliga berörda kollegor om att ni får besök av dramapedagog Lottie och tipsa om att ta del av förberedelserna. Informera gärna även rektor.  
  • Informera vårdnadshavarna genom till exempel nyhetsbrev eller på er anslagstavla.
  • Fundera på hur ni kan förstärka elevernas upplevelse i er verksamhet utifrån er strategi för framgångsrik undervisning. Att delta i Kulturnyckelns arrangemang är en viktig del av skolans kompensatoriska uppdrag kring kultur och ger fina möjligheter i arbetet med läroplanen Lpfö 18.